Muutama vuosi myöhemmin pystyttiin kuvaamaan ADAMTS13 geenisekvenssi ja niin todettiin tämän proteaasi-entsyymin koodautuvan geenistä ADAMTS13 kromosomissa 9q34.
- MUTAATIOT: Tutkijat osoittivat, että on koko joukko ADAMTS13 mutaatioitakin ja niistä voi tulla ADAMTS13 vajetta, jonka molekulaarisena mekanismina sitten ilmenee tautia TTP, tromboottinen trombosytopeninen purppura, veritautia.
- Tromboottinen trombosytopeninen purppura (TTP) . TTP on harvinainen häiriö, jolle on tyypillistä tromboottinen mikroangiopatia ja hemolyyttinen anemia, sillä vahvasti vähentyneestä ADAMTS13 aktiviteetista seuraa von Willebrandtekijän ultrasuurien multimeerien kertymää. TTP veritaudissa ADAMTS13 puute voi aiheutua joko ADAMTS13 geenimutaatiosta tai vasta-aineista, jotka estävät tämän entsyymiproteaasin aktiivisuuden.
- ADAMTS13 proteaasia syntetisoituu ja erittyy maksan tähtisoluista, mutta sitä on havaittu myös endoteliaalisissa soluissa ja muissakin kudoksissa, kuten aivoissa, sydämessä, haimassa, munuaisessa, pernassa, lisämunuaisissa, istukassa, lihaksessa, kohdussa ja kiveksissä.
- Hemostaasissa ADAMTS13 proteaasin päätehtävänä on spesifisesti pilkkoa VWF- molekyyliä ja siten estää liiallinen trombin muodostus suoniseinämän vauriokohdilla. Kun endoteeli on stimuloituna, vapautuu ultraisoja VWF-multimeerijuosteita ja ne ankkuroituvat endoteelin pintaan. Veressä kiertävät ADAMTS13 molekyylit linkkiytyvät VWF-ankkuriin kilpaillen muitten molekyylien, solujen , trombosyyttien kanssa, ja ADAMTS13 kiinnittyneenä VWF juosteisiin alkaa pilkkoa tätä ultraisoa multimeeriä vähemmän aktiiveihin muotoihin. Se pystyy pilkkomaan, vaikka veren virtausolosuhteet olisivat jo menetetyt, mutta proteolyysi näyttää olevan kiihtyneempää, kun on virtauksen aiheuttamaa stressiä verisuoniputkessa, ehkä sen takia että tällainen virtaus, avustaa paljastamaan useampia ADAMTS13:lla pilkkoutuvia kohtia. Ja toisaalta koska ADAMTS13 ja VWF voivat esiintyä plasmassa samanaikaisesti ilman että VWF pilkkoutuu proteolyyttisesti, vaikuttaa todennäköiseltä, että suuri virtauksen aiheuttama stressi verisuoniputkeen tarvitaan, jotta niitten interaktio olisi tehokasta
- Tämän ADAMTS proteaasin merkitys trombin muodostuksessa on tärkeä seikka , kuten TTP- taudistakin näkee. Tutkijat ovat koettaneet selvittää, onko ADAMTS13 vaje ainutlaatuinen piirre TTP:taudille, vai ilmeneekö sitä fenotyyppisesti protromboottisissa potilaissakin. Todellakin eräissä harvoissa tutkimuksissa on havaittu ADAMTS13 alentuneitten pitoisuuksien tai alentuneen aktiivisuuden assosioituvan sydäninfarktiin, kardiovaskulaariseen tautiin ja iskemiseen aivohalvaukseen.
- ADAMTS13 on ehdotettu myöskin linkiksi tromboosin ja tulehduksen kesken.
Lisätietona ADAMTS13:n osuudesta tulehduksessa on saatu ihmisestä: Akuuttia systeemistä tulehdusta tai sepsistä sairastavilla potilailla ADAMTS13 aktiivisuus on alentunutta.
ADAMTS13:n suhteen poistogeenisestä hiirestä saatua on taas seuraava tieto: Tulehdussolut ovat selvemmin aktivoituneina, infarktialue on laajempi ja neuronikuolema on huomattavampaa koe-eläinten aivohalvausmallissa näillä poistogeenisillä hiirillä verrattuna wt (wild-type) hiiriin.
ADAMTS13 geenissä on havaittu aika iso joukko mutaatioita ja polymorfismia ja monet niistä näyttävät koskevan joko proteaasin synteesiä, sekreetiota, plasmapitoisuuksia tai aktiivisuutta.
Eräskin alleeli Pro475Ser liittyy huomattavasti vähentyneeseen ADAMTS13 aktiivisuuteen japanilaisessa väestössä, mutta tätä varianttia ei taas ole havaittu Kaukaasiassa. Mielenkiintoinen löytö on, että ADAMTS13 polymorfismin ja mutaation eri kombinaatiot voivat moduloida proteaasin erittymistä ilmenemistä ja aktiivisuutta in vitro ( koeputkiolosuhteissa) vaikka variantit yksikseen olisivat toimintakyvyttömiä. Vaikka monilla ADAMTS13 varianteilla on ilmeisiä funktionaalisia vaikutuksia on tehty hyvin harvoja tutkimuksia tämän geenin suhteista tavallisiin tromboottisiin tauteihin
Terminologia:
ADAMTS13
lyhennys tarkoittaa
ADAM metallopeptidase with thrombospondin type 1 motif, 13
VWF, Von Willebrand Factor
Suomennosta lähteestä Hansson Ellen. The hemostatic pathway in ischemic stroke. Clinial studies of genetic variation and plasma protein measurements.
Introduction. S.23-4. ISBN 978-91-628-8518-2
I. Ellen Hanson, Katarina Jood, Staffan Nilsson, Christian Blomstrand, Christina Jern. Association between genetic variation at the ADAMTS13 locus and ischemic stroke. J Thromb Haemost, 2009 Dec;7(12):2147-49.
VIEW ARTICLE
Päivitys 19.4. 2014
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar