Västäväitelijä tuli Amsterdamista asti professori tri Manfred Wuhrer ja hän esitti ensin valaisevasti tämän proteiininmodifikaatiojärjestelmän, glykosylaation, periaatteet.Väitöskirjansa esitti Liaqat Ali Göteborgista. opponentin ja respondentin keskustelu valaisi edelleen yksityiskohtia työstä, samoin kysymykset joita tutkimuslautakunnasta tehtiin.
(Minua henkilökohtaisesti väitöskirja kiinnosti lähdetietona glykosylaatiosta, koska se on tärkeä momentti virusten infektoivissa partikkeleissa, varsinkinnäinä viikkoina lukemassani ebolaviruksessa juuri musiininkaltainen jakso on ihmiselle kohtalokkain. Valitsin tämän päivän väitöstilaisuuksista sen takia tämän biomolekulaarista asiaa käsittelevän).
Thesis:
http://hdl.handle.net/2077/36754
Liaqat Ali. Bio-Lubrication. Strutural investigation of Lubricin and its glykosylations.
ISBN 978-91-628-9206-7
Koetan suomentaa abstraktista väitöksen tekijän tiivistelmää, tarkoitusta, työtä , metodeja ja tuloksia. Yhteenveto (Sammanfattning) on myös ruotsinkielellä inernetlähteessä saatavilla. .
Meidän liikkuessamme suojaa allaolevaa luupintaa naarmutukselta ja kulumiselta nivelruston ja nivelnesteen yhteistyö. Ne saavat suojan aikaan vähentämällä nivelen friktiota eli kitkaa, hankausta.
Nivelnesteen voiteleva vaikutus johtuu ennenkaikkea ruston pintaan ankkuroituneista biomolekyyleistä kuten fosfolipideistä, hyaluronihaposta ja lubrisiini ( voiteluaine-) glykoproteiinista. Nivelen tulehtuessa ja nivelvammassa voi niiden vuorovaikutus rustopinnan kanssa häiriytyä niin, että nivelen kitka ja kuluminen pääsee lisääntymään pahentaen taudinkuvaa. On jo aiemmin kiinnitetty huomiota nivelreuman ja artroosin yhteydessä muutoksiin, joita tässä musiininkaltaisessa hyvin runsaasti glykosyloituneesssa lubrisiinissa tapahtuu. Oletetaan muuttumisen johtuvan lubrisiinin glykosyloitumisesta, mutta se saattaajohtua myöskin lubrisiiniproteiinimolekyylin hajoamisesta, koska on havaittu nivelnesteessä lubrisiinifragmentteja niveltulehduksen yhteydessä. Näistä löydöistä päätellen voitaisi lubrisiinia myös käyttää yhtenä biomerkitsijänä niveltautien tunnistamisessa- arvelee väitöskirjan tekijä. (Opponentti taas huomautti, että tämä invasiivisena toimenpiteenä ei olisi yksinkertainen seikka: neula niveleeseen näytteen otossa)
Jotta saataisin parempi käsitys lubrisiinin voitelevasta kyvystä ja sen osallisuudesta niveltulehdustauteihin, alettiin tutkia lubrisiinin kemiallista rakennetta ja glykosyloitumista.
Koska sialiinihappoa sisältävät oligosakkaridit ovat lubrisiinin pääasialliset glykaanit, luonnehdittiin niitä tutkimuksen yhtenä johdattavana osana. Irrotettuja lubriinioligosakkarideja käsiteltiin alfa-2-3 sidos spesifisellä sialidaasientsyymillä ja verrattiin tuotteiden MS/MS kirjoja viitekirjoon UniCarb-DB massaspektrometrisiin tietueissa.
Tulokset osoittivat, että 2-tyviset (core2) lubrisiinirakenteet omasivat vain alfa2-3 sidoksisia sialiinihappoja ( sidos vasemmalle) , kun taas 1-tyviset(Core1) rakenteet sitoivat sialiinihappoa alfa 2-6 tyyppisesti. (sidos oikealle).
Toisessa kokeessa massaspektrometrialla analysoidut glykopeptidit osoittivat STP-domeeninsa ja TR- aminohapposekvenssinsä olevan O-glykosylaation substraattina. Lubrisiinin musiinidomeeni sisältää STP aminohappoja, seriiniä, treoniinia ja proliinia. Toistojakso (TR) omaa sekvenssin EPAPTTPK ( glutamiinihappo, proliini, alaniini, kaksoistreoniini, proliini, lysiini).
GALNT- entsyymien ekspressioanalyysi fibroblastien kaltaisista synoviosyyteistä osoitti mitkä entsyymit oletettavasti vastasivat lubrisiinin glykosylaation aloittamisesta. Transkriptoitui ensinnäkin tavallisimmin esiintyviä GALNT1 ja GALNT2 , mutta vahvasti ilmeni myös kudosspesifisempiä GALNT5 ja GALNT15- entsyymejä. Tulokset geenitranskriptioanalyysistä viittaisivat siihen, että lubrisiinin glykosylaatio vaatisi ainutlaatuisen kombinaation transferaasigeenejä.
Yhteenvetona tutkimus selvitti musiininkaltaisen domeenin negatiivisesti varautuneitten siaalihappojen tekevän lubrisiinimlekyylistä luonteeltaan amfoteerisen, koska proteiinin arginiini(R) ja lysiini(K)-pitoinen ydinosa on positiivisesti latautunutta. Glykosylaatio ja sialylaatiokohtien lukumäärä osoittautui essentielliksi tässä amfoteerisessä luonteessa ja lie tärkeä lubrisiinin funktiolle amfoteerisenä biolubrikanttina.
Tätä viimeksi mainittua seikkaa valaisi professori M.Wuhrer kuvaten PSA-NCAM, PolySailic Acid-NCAM neuronin puolelta. (Nature Review)http://www.pnas.org/content/103/45/16989/suppl/DC1
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar