Löydän tänään tulleesta tanskalaisesta lääkärilehdestä hematologia käsittelevien artikkeleiden joukosta myös ADAMTS13 geeniä käsittelevää.
Hansen,A C Nilsson, Henrik Fredriksen. Trombotisk trombocytopeniskt purpura TTP tai TMA.
TTP on disseminoitunutta mikrotrombimuodostusta luonteeltaan. TTP on akuutti, henkeä uhkaava tromboottinen mikroangiopatia. Tilaa aiheuttaa ADAMTS13- entsyymin puute.
Tieteen edistyminen on lähinnä tilanteen arvioinnin ja täsmällisen biokemiallisen diagnostiikan ja hoidon optimoitumista.
Seuranta vaatii ADAMTS13-entsyymiaktiiviteetin monitorointia. Myös psykiatriset ja kognitiiviset seuraamuksetkin on otettava huomioon.
Taudilla on kaksi muotoa iTTP ja hTTP
iTTP, hankittu autoimmuunitauti, jossa immunoglobuliini G-autovasta-aineet kohdistuvat ADAMTS13-proteaasientsyymiin, joilloin siitä tulee puutetta tavalla tai toisella: joko entsyymin aktiivisuus estyy tai sen vaihtuminen kiihtyy.
hTTP, hereditäärinen, perinnöllinen tautimuoto johtunee resessiivisesti periytyvistäå mutatoituneista ADAMTS13 geeneistä ADAMTS13-entsyymin aktiivisuus on tällöin alentunutta. Tämä hTTP on harvinaista. Sitä on 5%:ssa kaikista TTP-tapauksista. Naisilla esiintyy useammin TTP.
Kertausta ADAMTS13 proteaasin fysiologisesta tehtävästä:
ADAMTS13 pilkkoo vW-faktorin molekyylejä, kun niitä alkaa ultrapitkinä vapautua endoteelisoluista ja saa aikaan monomeerimuotoja.
ADAMTS13- entsyymin puutteessa jää vW-faktorista pitkiä muotoja , jotka takerruttavat verihiutaleita toisiinsa aiheuttaen mikrotrombeja. Tämä voi tapahtua myös juoksevassa veressä jossa ei ole paikallisvauriota. Siis ilmiö voi olla disseminoitua.Koska nyt aggrekoituu trombosyyttejä, niistä tulee puutetta vähitellen: konsumptiosytopenia , lisäksi vielä punasolujen mekaanista vaurioitumista Kliinisesti tilanne ilmenee hemolyyttisenä anemiana ja trombosytopeniana ja fluktuoivina elinvaikutuksina, joista heijastuu mikrotrombien muodostuminen ja liukeneminen.
Kolmasosalla potilaista esiintyy myös neurologisia oireita.päänsärkyä, TIA-oiretta,jopa halvausta, koko aivokuoren antamaa affektiivista oireilua tai tajuttomuutta. Kolmasosalla esiintyy kuumetta, pahoinvointia ja mahakipuja. Munuaisfunktiossa voi olla vaikutusta n 40%:lla, useimmiten vain lievästi kohonneita kreatiniinipitoisuuksia. Kuitenkin dialyysitarvetta on 1-2%:lla.
60%:lla iTTP -potilaista ei esiinny toisen tekijän liittymistä tilaan, Useimmiten assosioituvia ovat jokin toinen autoimmuniteetti, infektio tai raskaudentila.
Verenkuvan piirteitä TTP-potilailla:
Aina trombosytopenia ja merkkejä mikroangiopaattisesta hemolyyttisestä anemiasta, jossa on matala hemoglobiinipitoisuus,matala haptoglobiinitaso, korkea retikulosyyttipitoisuus, korkea vapaa hemoglobiini-, bilirubiini-ja laktaattidehydrogenaasipitoisuus sekä lisääntynyt määrä fragmentoituneita punasoluja(skistosyyttejä).
Koagulaatiotekijät ovat normaaleja ja suora antiglobuliinitesti on negatiivinen. ADAMTS13- entsyymipitoisuudet ovat alle 10% normaalista. (ref.40-130%) iTTP-tapauksissa todetaan myös ADAMTS13- autovasta-aineita.
Elinvaikutus voi heijastua esim troponiini ja kreatiniinipitoisuuksien kohoamisissa.
CT/MR on tyypillisesti normaali komatoosissakin tilassa.
Hoito:Plasmanvaihto, jolla vähennetään ADAMTS13- autovasta-aineita. ADAMTS13- entsyymin anto. Kortikosteroideja, Rituximab, Caplacizumab.
ugeskriftet.dk 18.oktober 2021
Ugeskr Laeger2021;183;V03210230
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar