Etiketter

fredag 22 juli 2016

Kyynpuremista jälleen uutisia Suomen lehdissä . Ruotsalaisohjeita

 http://www.iltalehti.fi/terveys/201607180094923_tr.shtml?_ga=1.67765716.438323517.1469133725

Katson erään vanhan kirjoitukseni tähän esiin vuodelta 2006 ja päivitän linkkejä.

Ohjeita kyynpuremasta  ruotsinkielellä. Suomalaisia kommentteja ohessa.
HUGGORMSBETT

Myrkyllisistä eläimistä saadaan informaatiota myrkytyskeskuksesta: 
https://www.giftinformation.se/djurregister/


"Vuosittain hoidetaan sairaalassa  250- 300 henkilöä kyynpureman takia ja heistä 20- 30%  on kohtalaisesta tai vakava-asteisesti oireilevia Kyynpureman jälkeiset reaktiot vaihtelevat kuitenkin vahvasti riippuen  kehoon joutuneen myrkyn määrästä.  25- 30 ¤:ssa  tapauksista  ei oireita tulekaan ja silloin ei mitään myrkkyä ole ruiskunut kehon sisään. On tavallista  havaita kaksi opientä puremajälkeä 6-9 millimetrin  päässä toisistaan".

Årligen vårdas cirka 250-300 personer på sjukhus till följd av huggormsbett och av dem får 20-30% måttliga till allvarliga symtom. Reaktionen efter huggormsbett varierar dock kraftigt beroende på mängd injicerat gift. I 25-30% av fallen uteblir symtom, vilket beror på att inget gift sprutats in. Vanligen ser man två små bettmärken med 6-9 mm mellanrum.

Oireet,  Symtom


"Jos kyy ruiskuttaa kehoon myrkkyään, aiheutuu  useimmiten heti  kipua ja myöhemmin  sinivihervää   turvotusta puremakohdan ympärille Jos kyse on vakavasta reaktiosta voi yleisoireita tulla jo varhain: huimausta, pahoinvointia ja oksentelua, ripulia, mahakipuja, hengitysvaikeuksia, verenpaineen putoamaa, sydänvaikutusta ja tajunnantason alenemaa. Turvotus ja ihon viherväksi värjäytyminen voi levitä ja käsittää koko purrun kehonosan ja myös osia vartalosta. Yleensä  turvotukset hellittävät parissa viikossa, mutta  pysyviä tai toistuvia vaivoja voi esiintyä".
  • Om en huggorm injicerar gift medför det i de flesta fall smärta och senare en blåaktig svullnad kring bettstället. I allvarliga fall kan man redan tidigt bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående och kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad. Svullnaden och missfärgningen kan spridas och omfatta hela den bitna kroppsdelen och också delar av bålen. I regel klingar svullnaden av inom ett par veckor men kvarstående eller återkommande besvär kan förekomma.

"Pidä mielessäsi  että sopivat kengät tai saappaat voivat suojata kyynpuremalta. Useimpia puree kyy jalkaantai nilkkaan   

 Älä    koskaan lähde  noukkimaan käärmeitä". 

 Tänk på

  • att lämpliga skor eller stövlar kan skydda mot ormbett. De flesta blir bitna i foten eller ankeln.
  • att aldrig plocka upp ormar.
 Eräs  uutinen kissoista ja koirista  7.6. 2005.   Sitaatti.
Time for business lehteä  jaettiin ohikulkijoille Göteborgin asemalla 7.6.2006. . Eräs artikkeli kiinosti. Se koski eläimia ja käärmeenpistoja. Artikkeli ketoo  lempieläintenm koirien ja kissojen, saamista kyynpuremista.

”1400 hundar och 4000 katter blir huggormsbitna i sommar. Även om mörkertalet är stort visar statistiken att minst 1400 hundar och 4000 katter blir huggomrsbitna i sommar. De flesta djur blir återställda om de får vård inom rimlig tid. Det är i nosen och i tassarna som ormen oftast biter- en konsekvens av djurens nyfikenhet och lek. Den bitna kroppsdelen svullnar upp. Tittar du noga kan du se bitmärken med 6-9 mms mellanrum. Giftet kan orsaka blodbrist och skada både levern och njurarna. Med veterinärvård inom rimlig tid kan djuret bli återställt. Ett tiotal hundar och katter dör däremot årligen.Men mörkertalet är stort. Våra uppgifter kommer från djur vars ägare köpt en försäkring för att kunna kosta på sitt djur veterinärvård. Men i dag är hälften av alla hundar och åtta av tio katter oförsäkrade. Dessa djur får oftast klara sig bäst de vill, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar snitt 2600 kronor. För katterna är genomsnittspriset något lägre, runt 2000 kronor.Men för djur som måste ha intensivvårdsbehandling stannar prislappen sällan under 10 000 kronor, fortsätter Lotta. Hon råder djurägare i ormtäta områden, som till exempel skärgården och skogslösa landskap, att be sin veterinär skriva ut kortison som de kan använda om olyckan skulle vara framme.
Framför allt under semestertider när det kan vara långt till veterinären, avslutar lotta Gunnarsson. Agrias veterinärs råd vid huggormsbett: inspektera och leta efter bettet. Ge kortison enligt veterinärens ordination. Om du kan få tag på is -lägg ett kylande omslag. Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben.Uppsök veterinär. Uppgifterna är beräknade med hjälp av Agrias skadestatistik. Hänsyn har tagits till djur som saknar försäkring eller som är försäkrade i annat  bolag." www.timeforbusiness.nu

KOMMENTTI
Tästä erosta ihmisten ja eläinten välisiin purematiheyksiin huomaa, että eläimet eivät osaa varoa käärmettä, kissalle se on tietysti leikkiin houkutteleva mato kalan veroinen ravinteena ja koiralle uteliaisuuden kohde ainakin, ellei lisäksi makupalalta näyttävä.
Sietää ehkä tiedottaa koirien ulkoiluttajille moisestakin vaarasta. Lapsille ja itselleen tietysti voi katsoa saappaat jalkaan, jos on tuntematonta seutua tarvottavana. Moni pieni lapsikaan ei osaa pelätä tai   välttää myrkyllisten ja vaarallisten eläinten vaaraa. 

Tavallisimpia ohjeita kyyn pistettyä:

  • RAUHALLISENA PYSYTTELY on tärkeää, jotta verenkierto ei vilkastu turhan nopeaksi ja samalla levitä myrkkyä.
    LEPO paikallaan, jos mahdollista on myös hyvin tärkeä saman asian takia. Jos kädessä tai jalassa on purema, raajaa voi pitää koholle tuettuna
    Ei kannata tehdä yhtään mitään juuri pistokohtaan. JÄTÄ PISTOKOHTA RAUHAAN.
    Soita LÄÄKÄRILLE tai MYRKYTYSKESKUKSEEN.
    Kaikki kyynpuremat ihmiset tulee saattaa sairaalatarkkailuun tai terveyskeskukseen.
    Jos yleisoireet tulevat nopeasti on syytä kutsua AMBULANSSI.
Råd vid huggormsbett:
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd och orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla, helst i högläge.
  • Lämna bettstället helt i fred.
  • Ring läkare eller Giftinformationscentralen för råd.
  • Alla som blivit huggormsbitna bör observeras på sjukhus eller vårdcentral.
  • Vid snabbt insättande allmänpåverkan ring nödsamtal  för ambulans.

KOMMENTTINI:
Älä ajattele, että " käärmekin pitää ottaa talteen terveyskeskusta varten talteen"! Ainakin jos se on tavallinen kyy, ei ole mitään  syytä ottaa sitä mukaan. Käärme on kiinnostunut lähinnä vain omasta elämästään ja on vain puolustautunut, jos olet sitä tallannut tai jos olet uhannut sen poikasia tai pesää tietämättäsi. Jos näet käärmeen lähellä, voi lähinnä odottaa sen lähtevän pakoon ensimmäisenä! Käärmeen intresseistä Pohjoismaissa ihmisen suhteen tietysti on hyvä kerätä tietoa.
 Mutta on paljon myös vieraita käärmeitä, joita on turistien mukana tullut ja maahan tuotettu ja sitten niitä on  ehkä päässyt karkaamaan vahingossa luontoon. Näillä on erilainen käyttäytyminen kuin kotimaisella kyyllä, jota voi pitää - sen kohtuullisissa mitoissa esiintyessä - hyötyeläimenä ja myyrien ym hävittäjänä. Jos käärme on kyystä poikkeava, on hyvä tehdä jokin havainto, sillä muitten myrkkykäärmeiden myrkyt ovat pahempia.. mutta havainnon tekemiseksi ei kannata altistua pahemmalle. On tavallista, että käärme voi herättää sellaistakin kauhua, että henkilö ei pysty noudattamaan mitään  yllä olevista ohjeista ja esim. keskittyy esim  käärmeen tappamiseen ja  perässä juoksemiseen, jolloin  saattaa  nopeastikin  lyyhistyä- tai joutuu paniikkiin ja pakokauhuun.

Myrkyssä olevat neurotoksiinit voivat aiheuttaa perifeerisiä halvauksia ja niillä on sydänvaikutusta. Käärmeenpurema saattaa aina olla tällaista pahintakin laatua, joten on syytä päästä ajoissa sairaalaan tai poliklinikalle;  hemolyysi voi alkaa vasta tuntien kuluttua, joten ensialun pienet puremat voidaan arvioida väärin, kun ei tiedetä miten paljon myrkkyjä on pureman mukana tullut kehoon. Myrkkymäärät ovat erilaisia eri tilanteissa ja käärmeen asennoitumisesta riippuviakin. Se voi säätää enemmän myrkkyä esiin. Myrkky säätyy eri tavalla esim jos se vain yllätettynä puolustautuu tai jos se haluaa tappaa jonkin uhrin syödäkseen sen sitten. Myrkyn määrä on erilainen, jos se on juuri syönyt tai ollut viikkoja syömättä. Joten ihmisen osuus on vain päästä nopeasti hoitoon jäämättä pohtimaan käärmeen myrkyn mahdollista  kehitysfaasia.


 Suomalaisilla on tavallisesti mukana kesällä KÄÄRMEPAKKAUS. Niitä saa joka apteekista kautta koko maan ilman reseptiä.
”Lääkeopas
KÄÄRMEPAKKAUS    -ORGANON-
Reseptivalmiste
Lääkemuoto:
Tabletti, jossa on 1,5 milligrammaa vaikuttavaa ainetta.
Vaikuttava-aine:
Deksametasoni, joka kuuluu ns. kortisonivalmisteisiin.
Käyttötarkoitus:
Tabletteja käytetään ensiapuna käärmeen pureman sekä mehiläisen ja ampiaisen piston hoidossa.
Vaikutustapa:
Deksametasoni lievittää erilaisia yliherkkyys - eli allergiaoireita.
Annostus:
Käärmeen puremaan tai hyönteisen pistoon käytettäessä lääkettä tulee antaa mahdollisimman nopeasti tällaisen tapauksen jälkeen. Annettavien tablettien määrä riippuu iästä seuraavasti: 0 - 4 -vuotiaat: 1 tabletti, 5 - 10 -vuotiaat: 2 tablettia, 11 - 15 -vuotiaat: 3 tablettia, yli 15 -vuotiaat: 4 tablettia.

Lääkkeen ottaminen:
Käärmeenpureman ja mehiläisen piston ensiavussa otetaan tablettien kanssa mahdollisimman vähän nestettä. Pureman saanutta raajaa ei pitäisi liikuttaa, koska myrkky leviää tällöin nopeammin. Kyyn purema kuuluu lääkärin hoitoon.
Haittavaikutukset:
Tavanomaisessa käytössä haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä tai niitä ei tule lainkaan.
Raskaus ja imetys:
Pureman edellyttämän lääkeannoksen voi ottaa myös raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.
Säilytys:
Tabletit säilytetään kuivassa paikassa huoneenlämmössä, +15-+25 asteessa. Niitä ei pidä jättää talven ajaksi kylmilleen jäävälle kesämökille, koska pakkanen vähentää lääkkeen tehoa. Kelpoisuusaika pakkauksessa.
Pakkaukset:
Valmistetta saa 4 tabletin pakkauksissa.
ATC-koodi:
H02AB02
Markkinoija:
Oy Organon Ab
Tuotetiedot päivitetty: Lähde: Lääkeopas”
  • SITAATTI  Ruotsalaisista  tänä kesänä päivitetyistä nettiohjeista: Hyvä muistaa kyitten mahdollisuus kun nyt on helleaalto!

"Huggormsbett

Huggormsbett gör oftast ont och visar sig för det mesta som två små hål eller prickar bredvid varandra på huden, med 6-9 millimeters mellanrum. Det är vanligt att det runt bettet uppstår en svullnad som kan sprida sig längs den kroppsdel som har blivit biten.





Att bli biten av en huggorm kan leda till väldigt olika reaktioner. Knappt hälften av de som har blivit huggormsbitna får inte några symtom, vilket beror på att inget gift har sprutats in. En del får bara en obetydlig svullnad, medan andra kan bli mycket sjuka. Hur starkt du reagerar beror på mängden gift som har kommit in i kroppen och var du har blivit biten. Barn, gamla och gravida är särskilt känsliga.

Ring Giftinformationscentralen

Eftersom det är svårt att veta hur du reagerar på huggormsbett ska du alltid ringa Giftinformationscentralen via 112 eller på telefon 010-456 67 00 för att få råd när du har blivit huggormsbiten.

Åk till sjukhus

Alla som har blivit huggormsbitna ska till närmaste akutmottagning för observation.
Vid allmänpåverkan som illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär ska du genast ringa 112 för hjälp med transport till sjukhus.
Är du opåverkad ska du inte åka ensam utan be om hjälp med att ta dig dit.

Innan du kommer till sjukhus

  • Var stilla och vila eftersom giftet sprids fortare vid ansträngning.
  • Håll den bitna kroppsdelen i stillhet, och gärna högt.
  • Ta av åtsittande saker som skor, ringar och klocka eftersom området runt bettstället ofta svullnar upp.
  • Lämna bettstället helt ifred. Försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller dra åt ett skärp eller liknande runt den ormbitna kroppsdelen. Det kan förvärra förloppet.

Behandling med huggormsserum

Det finns huggormsserum som effektivt kan hejda sjukdomsförloppet om du har reagerat starkt på bettet.

Senast uppdaterad:
2016-02-23
Redaktör:
Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden"

HYVÄ myös tietää, että käärmeen myrkkyjä on paljon tutkittu ja niistä on tässäkin blogissa vähän tekstiä: Ottaen huomioon, että käärme syö harvoin ja kun se syö se nielee uhrin  nahkoineen karvoineen- ja sen takia sen myrkky on   yhdistelmä  vahvoja uhrin sulattavia metalloproteinaaseja.

 Käärmeenmyrkyn metalloproteinaaseista   (SVMPs) 
Ihmiskehosakin on oma  säädelty metalloproteinaasien  työkalujärjestelmä, että keho sorvautuu  ajanmyötä sopivasti   ja suonet toisaalta pysyvät aukinaisina ja  jätekudokset  siivottuina pois.
Mutta jos MMP järjestelmä menee pois jenkoiltaan, ei ole vielä  lääkkeellistä kykyä hallita tätä järjestelmää. Löytyy asia kerrallaan. Esim ebolaviruksen aiheuttama kehotuho on MMP-järjestelmän rajua  laavamaista  toimintaa , mikä johtaa ihmisen nopeaan menehtymiseen. MMP-järjestelmän aktivoituminen vaatii tietyn  asteittaisen kulun ja se on aikatekijä. Arvaamaton tekijä, koska MMP- järjestelmästä ei ole tarpeeksi tietoa. Toistaiseksi  ehkä vain suuri kortisonimäärä voisi  stabilisoida solukalvoja ensiapuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar