Etiketter

onsdag 16 april 2014

Amiloridi

Amiloridi
3,5-diamino-6-chloro-N-(diaminomethylene)pyrazine-2-carboxamide
 on kaliumia säästävä diureettinen lääke.

 Sitä on alettu kokeilla 1967 hypertension hoitoon ja lievässä sydäninsuffisienssissa. (Itsekin olen kirjoittanut tätä lääkettä Moduretic nimisenä, jossa se esiintyy kombinaationa tiatsidiryhmän diureetin kanssa) Amiloridissa on guanidiiniryhmä pyratsiinijohdannaisena.

 Amiloridi pystyy suoraan blokeeraamaan epiteliaalisen natriumkanavan (ANaC) ja täten estämään natriumin reabsorption samaan tapaan kuin triamtereeni, tästä seuraa natriumin ja veden menetystä ja kaliumin samanaikaista säästöä.- usein kombinoidaan amiloridi tiatsidiin ( Moduretic) tai furesikseen , loop- diuretikaan

. Joskus voi kehittyä hyperkalemiaa amiloridissta. Riski on suuri jos käytetään ACE -estäjiä tai spironolaktonia samaan aikaan.

 Samalla mainitaan ettei tulisi käyttää kaliumpitoisia pöytäsuoloja ( Seltin ym)

Amiloridilla on myös asidoosin kehittämisriskinsä.
 Amiloridin eräs vaikutus on cGMP-toimivan kationikanavna estäminen munuaisen ytimen sisemmässä kokoojatiehyessä ( inner medullary collecting duct.)

 Sydänvaikutuksenaan amiloridi sekundäärisesti blokeeraa Na+/H+ vaihtajan(NHE-1) Tämä minimoi iskemisten kohtausten reperfuusion aiheuttamia vaurioita.
Päivitys 18.4. 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar