Etiketter

torsdag 1 juli 2010

Makrofagi ja MMP-kaskadi. Plg/MMP-9 ja aortta-aneurysma

22.5. 2009.
Miksi MMP-9 –aktivaatio on kriittinen?

LÄHDE:
 Gong,Y Hart, E Shchurin et al. 
  Inflammatory macrophage migration requires MMP-9 activation by plasminogen in mice.
 2008 vol.118(no.9) . The Journal of Clinical Investigation

KTS: hyvä kuva!
http://img.medscape.com/fullsize/migrated/457/292/nm457292.fig2.jpg

http://journals.prous.com/journals/dnp/20051804/html/dn180257/images/francois_f2.gif

TULEHDUS merkkaa kriittisesti kardiovaskulaaristen tautien kehittymisessä.
 Leukosyyttien infiltraatio vauriokohtiin vaatii niiden lähtemistä pois verestä ja migraatiota basaalikalvon läpi. Tällainen prosessi taas vaatii extrasellulaarisen matrixin (ECM ) remodelling-tapahtuman, hyvin kouriintuntuvan muokkauksen.
 Niinpä tässä ilmenee  tarvetta käyttää rheologisen alueen resurssimolekyyliä plasminogeenia Plg, joka on proteaasi, joka kiinittyy extrasellulaariseen matriksiin (ECM) ja kun se konvertoituu, muuttuu aktiiviin muotoon, plasmiiniksi (plm), hajoaa monta ECM-proteiinia. mikä degradaatio  kuuluu myös plasmiinin yhteen tehtävalueeseen.
http://img.medscape.com/fullsize/migrated/409/578/pharm2007.08.fig2.jpg

PLASMIINI pystyy aktivoimaan aivan suoraa MMP-järjestelmän.
 MMP entsyymiot  ovat matrixmetalloproteinaaseja, entsyymeitä, joita tunnetaan yli 20 erilaista.
Tässä työssään tutkijat käyttivät plasminogeeni-poistogeenista (KO) hiirtä (Plg-/-) , jotta he saisivat selville, mikä on PLASMINOGEENIN rooli tulehduksellisten leukosyyttien migroituessa.

Sitten koehiirille tehtiin peritoniittia vastaava tila ( vatsakalvontulehdustila). Ne hiiret, joilta puuttui plasminogeeni, osoittivat heikentynyttä makrofagien siirtymää ECM basaalikalvon läpi ja MMP-9 aktivaatio oli myös niillä alentunut. Mutta jos niille nyt annettiin MMP-9 injektio, tämä vaikutti makrofagitilanteen korjaantumiseen tässä koe-eläinmallissa.

Sitten he tutkivat toista tautimallia hiiressä, vatsa-aortan aneurysmamallia(AAA) . Jos näiltä hiiriltä nyt puuttui plasminogeeni ja sen takia niillä oli vähempi määrä makrofagi-infiltraatiota, ne olivat suojassa aortan aneurysman muodostumiselta. Mutta jos niille nyt annettiin aktiivia MMP-9 metalloproteinaasia, mikä edisti makrofagien paikalletuloa, niissä alkoi kehittyä vatsa-aortan aneurysma. ( Kts. MONOSYYTTI- MAKROFAGI linja!)

Näistä tiedoista tutkijat päättelivät, että PLASMINOGEENI (Plg) säätelee makrofagien vaeltamista tulehduskohtaan aktivoimalla metalloproteinaaseista MMP-9 tekijän.
MMP-9 taas puolestaan säätelee solujen ( esim monosyyttien)  kykyä migroitua ECM kalvon läpi. Sen takia tulehdusvasteitten säätelyssä saattaa Plg/MMP-9 tie olla kiinnostava lähtökohta kun koetetaan hallita vatsa-aortan aneurysman kehittymistilannetta

Plasmiinin osuus matrixmetalloproteinaasien päällekytkeytymiseen on uudehkoa tietoa.., TÄMÄ on asiasta ensimmäinen kaava jonka löysin vuosia sitten:
http://www.ophtalmo.ulg.ac.be/images/schemaplm-pln.jpg

Tämä on konservatiivinen tieto plasminogeenista:
http://www.geocities.com/omfsesan/plasminogen2.gif

Plasminogeenin aktivaatio: Alalolevaan kuvaan on merkattu MMP aktivaatio plasmiinin funktioksi. Tähän voisi vielä merkata  TAFI aktivaatiokin plasmiinin funktioksi .
http://www.iovs.org/misc/newClarkFig1.jpg

Tausta inhibitio PAI sen proangiogeenisyys ja antiangiogeenisyys  kuvana.
http://www.iovs.org/misc/newClarkFig2.jpg

22.5.2009 16:05

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar