Etiketter

torsdag 14 mars 2019

MMP, matriksimetalloporteinaasi, TIMP, kudosvälitilan proteaasi-inhibiittori

Duodecim lehti julaksi  kymmenen vuota siten artikkelin eräästä MMP-matriksiproteinaasista MMP.8  ja sen kudosvälitilaestäjästä TIMP-1.

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2007/22/duo96896

Seerumin kollagenaasi 2:n (MMP-8) ja kudosvälitilan estäjä 1:n (TIMP-1) pitoisuudet ateroskleroosin riskitekijänä miehillä

2007;123(22):2673
Arterioscler Thromb Vasc Biol






Serum matrix metalloproteinase-8 concentrations are associated with cardiovascular outcome in men
Anita M. Tuomainen1, Kristiina Nyyssönen2, Jari A. Laukkanen2, Taina Tervahartiala1, Tomi-Pekka Tuomainen2, Jukka T. Salonen3, Timo Sorsa1, Pirkko J. Pussinen1
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2007; Oct 11; [Epub ahead of print]

Elimistön krooniset tulehdukset, kuten Chlamydia pneumoniae -infektio ja parodontiitti, lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin (SVT). Tulehduksien aikana matriksin metalloproteinaasit (MMP:t) osallistuvat soluväliaineen ja tyvikalvojen muokkaamiseen. Lisäksi ne ilmentyvät ateroskleroottisissa leesioissa, missä ne heikentävät leesiota suojaavaa kollageenirakennetta. MMP-8 on ensimmäisiä kollageenien hajottamisessa ilmentyviä metalloproteinaaseja. Sen toimintaa estää proteaasi-inhibiittori TIMP. Seerumin MMP-8- ja TIMP-1-pitoisuuksien vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiseen ei ole tehty pitkäaikaisia seurantatutkimuksia.
Tämän tutkimuksen hypoteesit olivat, että seerumin MMP-8- ja TIMP-1-pitoisuudet liittyvät sydän- ja verisuonisairauksiin ja että suurentuneet pitoisuudet ennustavat SVT-tapahtumien riskiä. Potilasaineistona oli Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) -aineisto. Se koostui 1 018:sta 50-68-vuotiaasta miehestä, jotka vastasivat vuosina 1991-93 elämäntapoihin liittyviin kysymyksiin ja joilta mitattiin verenpaine, painoindeksi ja kaulavaltimon seinämän paksuus (IMT) sekä kerättiin seeruminäytteet. Kymmenen vuoden seuranta-aikana rekisteröitiin tutkimuksen päätetapahtumat: akuutti sydäninfarkti tai kuolema.
Tulosten mukaan seerumin suurentunut MMP-8- tai MMP-8/TIMP-1-pitoisuus oli suurempi miehillä, joilla oli tutkimuksen alussa SVT tai subkliininen ateroskleroosi (IMT vähintään 1 mm). Miehillä, joilla ei ollut SVT:tä tutkimuksen alussa, MMP-8-pitoisuuden kasvu 20 µg/l (1 SD) lisäsi molempien päätetapahtumien riskiä noin 15 %. Miehillä, joilla oli tutkimuksen alussa subkliininen ateroskleroosi, suuri MMP-8-pitoisuus ennusti SVT-kuolemaa riskisuhteella 3,03 (kuva).
Tutkimuksen perusteella seerumin MMP-8-pitoisuus saattaa olla kehittyvän ateroskleroosin ja sepelvaltimotaudin merkittävä biomarkkeri sekä ennustaa huonoa lopputulosta sydän- ja verisuonitaudeissa.
1Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos ja HUS:n suu- ja leukasairauksien klinikka; 2Kuopion yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitos; 3Oy Jurilab Ltd

Arvioi artikkeli

(* ) (* ) ( *) (* ) (* )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar