Etiketter

torsdag 4 januari 2018

aPC aktivoi proMMP2 - linkki negatiivisen koagulaatioiojärjestelmän ja MMP järjestelmän välillä

Antikoagulaatiojärjestelmän ja MMP-järjestelmän väliset linkit:

Kogulaatiojärjestelmän suora linkki MMP-järjestelmään tiedetään fibrinolyysikaskadin   puolelta   siitä, että aktivoitunut plasmiini aktivoi sekventiaalisessa toiminnassa  myös MMP-järjestelmää yhteistyöhän (remodeling)
Koagulaatiojärjestelmä ja sen fysiologinen antikoagulaatiojärjestelmä ovat ajallisesti sekventiaalisia "overlapping ajallisesti"
Antikoagulaatiojärjestelmästäkin käsin tulee signaalia, joka aktivoi MMP-tekijää.
Alla oleva artikkeli  on vuodelta  2001.
Tämä antikoagulaatiojärjestelmä on sikäli hyvin mielenkiintoinen, koska ihminen pystyy vaikuttamaan sen hyvään kuntoon  käyttämällä K-vitamiinipitoista ravintoa. Nimittäin  C-proteiini on K-vitamiinista  riippuvainen, jotta se olisi toiminnallinen.
Hyytymisjärjstelmässä on usea peptidi K-vitamiinista  riippuva  (VKDP, Vitamin K Dependent peptides) mutta  niitä on myös  antikoagulaatiojärjestelmässä
S- proteiini ja S- proteiini ainakin.

Jos joudutaan käyttämään anti-K-vitamiinilääkitystä ( antikoagulanttia,  vaikuttuu sekä koagulaatio-  että  tämän fysiologinen antikoagulaatiojärjestelmän funktionaalisuus. Tämän  monivivahteisen järjestelmän  hyvään toimintaan voi vaikuttaa jo  lapsuudesta siten, että lapset ja nuoret totutetaan  aina päivittäin käyttämään  vihanneksia ja jonkin verran kasvisöljyjä, joissa on K1- vitamiinia. Kohtalaista liikuntaa  ja selalisia  ravinto-ohjeita kuten NNR  yleensä neuvoo. muutenkin neuvoo!

 Jos on  jo antikoagulanttilääkkeen käyttäjhä ja koko  koko  reologia  jo erilaisten pillerien varassa, on vaikea saada  normalisoitumista
  täysin palautumaan  alkuperäiseen kirjan kuvan kaavaan ilman  lääkkeiten antamia lisäapuja, mutta  on hyvä tietää, että  kun ei vielä ole riippuvainen
 antikoagulaatiolääkkeistä,  voi pitää omaa luonnollista antikoagulanttijärjestelmäänsä vireillä liikunnan  lisäksi   vihannes-
ja salaattiravinnolla, jota tulisi olla joka aterian joukossa vähäsen päivän mittaan. Esim salaatinlehti tavallisen välipalaleivän päällä.
Jos näitä pienia salaattiaterioita olisi päivittäin viiteen otteeseen hieman, se alkaisi vuosien varrella stabiloida myös   erään pahimman "villervallan" hyytymistekijöissä, siis vapaan kalsiumjonin, joka alkaisi asettua sille tarkoitettuihin neutraaleihin sijainteihin, kuten   luuston remodeling jrärjstelmään,  funktionaalisiin peptideihin , omiin aitioihinsa,  
pitämään  inaktiiviksi tarkoitetut muodot   inaktiiveina ja
solupinnat n neutraalikalvoina. Kalsiumjoni on hyytymisfaktori FIV.

Tässä yhteydessä, artikkelissa,  oletetaan että (kts kuva linkistä)

https://openi.nlm.nih.gov/detailedresult.php?img=PMC538749_1471-2377-4-21-1&req=4

C-proteiini on toiminnallinen, siis saanut posttranslationaalisen kalsiumkatteensa ja pystynyt aktivoitumaan normaaliin tapaan aPC muotoon ja  osallistumaan  antikoagulaatioon ( trombiinin ja trombomoduulin aktivoimana  aPC- molekyylinä). 

Tässä  artikkelissa kerrotaan, että aPC-proteiinilla on  mahdollisuus antaa signaalia ehkä  jo edeltä MMP-järjstelmään ennen kuin  plasminogeeni on ehtinyt  aktivoitua plasmiiniksi (?)  tai ehkä plasmiiniaktivaatiossa on jokin viive tai vikatie menossa, jolloin  juuri MMP2 painottuu. 


LÄHDE:  FEBS Lett. 2001 Apr 6;494(1-2):129-32.
Thrombin-thrombomodulin activation of protein C facilitates the activation of progelatinase A.
Pekovich SR1, Bock PE, Hoover RL.


TIIVISTELMÄ  MMP-progelatinaasi A- (proMMP-2)  aktivaatio on kiinnostava, koska  sitä ilmenee  sairaustiloissa syövässä ja ateroskleroosissa.
  • Abstract
  • The activation of the matrix metalloproteinase progelatinase A (MMP-2) has been of keen interest because an increase in MMP-2 activity has been implicated in disease states such as cancer and atherosclerosis.
 MMP-2 aktivaatio tapahtuu kahdessa  aihessa spesifisten solujen pinnalla.  ensimmäisessää vaiheessa  MT-MMP- tyyppinen  proteaasi  pilkkooo  MMP-2 välituotetta Toisessa pilkkoutumisessa  ja välituotteen aktivaatiossa   toimii  autokatalyysi, näin on ajateltu. 

  •  Activation of MMP-2 occurs on the surface of specific cell types in two steps.  In the first step, primary cleavage of MMP-2 by a membrane-type matrix metalloproteinase (MT-MMP)  generates an intermediate. A secondary cleavage and activation of the intermediate is thought to occur autocatalytically.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että trombiini voi myös aktivoida progelatinaasi A :ta endoteelisolujen läsnäollessa-  Tutkijat osoittavat, että tämä soluista riippuva mekanimsi, jossa MMP-2 aktivoituu, toimii myös THP-1 soluissa ja se käsittää  trombiinin sitoutumista trombomoduliin TM), jota on solun pinnalla ja  C-proteiinin kanssa  tästä muodostuu aktivoitunut C-proteiini aPC. , joka on antikoagulantti.

  • Previous studies have shown that thrombin can also activate progelatinase A in the presence of endothelial cells. We show that this cell-dependent mechanism of MMP-2 activation also occurs with THP-1 cells and involves binding of thrombin to thrombomodulin present on the cell surface and generation of the anti-coagulant protein, activated protein C.
Sitten tutkijat osoittivat, että  aktivoitunut C-proteiini on suoraan  aktivoimassa ja pilkkomassa gelatinaasiA-välituotetta.  Tämä työ osaltaan  antaa uusia mekanistisia oivalluksia MMP-2-aktivaatiosta ja  tarjoaa uuden linkin MMP-aktivaation ja antikoagualation kesken.
  •  We demonstrate that activated protein C is directly responsible for activation and cleavage of the gelatinase A intermediate. This work contributesnew mechanistic insights into the activation of MMP-2 and provides a novel link between matrix metalloproteinase activation and anti-coagulation.,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar