Etiketter

onsdag 23 november 2016

Angiotensiinireseptori AT2, Geeni AGTR2. KrXq23.

 Geeni AGTR2
ATII reseptorigeeni tyyppi 2 
omaa muitakin nimiä AT2, ATGR2, MRX88.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/186
Tätä angiotensiinireseptori tyyppi 2 proteiinia koodava geeni sijaitsee X-kromosomissa asemassa q23.
Kr.Xq23.
Reseptori toimii kytkeytyneenä  1-perheen G-proteiiniin ja   sijaitsee plasmakalvossa integraalisena.
Tätä reseptoria esiintyy sikiössä vahvasti, muta aikuiskudoksessa   vähäisesti paitsi aivoisssa, lisämunuaisissa ja  erään vaiheen ovariossa.
Reseptori näyttää välittävän ohjelmoitua solukuolemaa, apoptoosia ja apoptoottisella funktiolla voi olla tärkeä osuus kehitysbiologiassa ja patofysiologiassa.
Mutaatiot tässä geenissä ovat liittyneet X-linkkiytyneesen kehitysvammaisuuteen. 

(Erään artikkelin mukaan ATGR2-aktivaatio lisää ACE2 ilmenemää ja aktivaatiota ja estää TNFalfa-stimuloituvaa ICAM-1 expressiota).
(Angiotensiin(1-7) säätää alas AT1-reseptorin mRNA.ta ja säätää ylös AT2 reseptorin mRNA.ta ja MasR, p38, MAPK fosforylaatiota ja vähentää  erään solutyypin ja endoteelisolun kommunikatiota).

Oma kommentti. Nättää siltä että  näissä angiotensiini peptideissä, ja reseptoresissa sekä konvertaasientsymeiss on oma tasaapinonsa joka  voi järkkyä jo pelkästään geneetisistä psitemutaatioista, muta jonkin verran miljöö ja elintapavaikutuksistakin.
Suoralle tiellä on kehitelty kyllä lääkkeitä, muta  näkymättömämpi osa kartaa näyttää sekin olevan merkitsevä, muta  lääkitykset eivät kata sitä puolta nykyisellään. RAAS-systeemin tarkemmista kartoista on oikeastaan löydettävissä jo paljon netissäkin.  Se näyttää olevan kohta yhtä laajaa kuin itse hematologiset kaskadit, ei nyt sentään, mutta  kyllä se karttatilansa ottaa ja kylkii tunnettuihin kaskadeihin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar