Etiketter

torsdag 20 december 2012

Flt3 /Flt3-L ja nivelreuman tapahtumat (Mats Dehlinin väitöskirjasta)

Dehlin Mats väitöskirjasta:
Differentiation factor Fms-like tyrosine kinase 3 ligand is a modulator of cell responses in autoimmune disease.
ISBN 978-91-628-8393-5.
Väitös on ollut 10. helmikuuta 2012.  Otin kirjan silmäiltäväksi koska siinä mainitaan matrix metalloproteinaasit. MMPs reumaattisen nivelen yhteydessä.

"Intimaalinen synoviaalikerros joka on peittämässä  nivelen rustopintaa ja luuta, sisältää
makrofagin kaltaisia synoviaalisoluja, jotka erittävät proinflammatorisia sytokiineja (TNF-alfa, IL-1) aktivoiden  fibroblastin kaltaisia  synoviosyyttejä, jotka puolestaan erittävät IL-6, MCP-1 ja MMP- matrixmetalloproteaaseja  ja parakriinisin/autokriinisin verkostoin muokkaavat jatkuvan synoviitin.

Kehittyy neovaskularisoitunut synoviaalinen rintama, pannus, ja tuottaa nukkamaisia projektioita, joissa on invasiivista kasvua ja joka tuhoo rustoa ja luuta.

RUSTO ( cartilago) hajoaa synoviosyyttivaikutuksesta
RUSTOSOLUT, Kondrosyytit alkavat tuottaa suunnattomia määriä proteaaseja  sytokiinien IL-1, IL-17 ja TNF vaikutuksesta.

Osteoklastit  syövyttävät LUUTA ja niitä erilaistuu monosyyttisistä progeniittorisoluista RANKI ja M-CSF/Flt3-L signaaliteitten  vaikutuksesta.

Flt3-ligandin on osoitettu pitävän yllä osteoclastogeneesiä mobilisoimalla osteoklastien progeniittorisoluja ja syrjäyttämällä  M-CSF.(makrofagiklooneja stimuloivan faktorin).

Synoviummiljöö
on hypoksinen ( vähähappinen) ja  angiogeneesiä ( verisunten uudismuodostusta) tapahtuu  RA nivelessä VEGF ja TNF edistäminä.

Sytokiinejä IL-6,- 12, -23 ja TGFbeeta on runsaasti ja ne edistävät Th1 ja Th17 solujen ( imusolujen)  differentaatiota.
Myös B-soluja) imusoluja)  aktivoivia (BAFF)  ja elossapitäviä tekijöitä tuottuu paikallisesti: APRIL(a proliferation inducing ligand).
  • Kommenttini ( MMP järjestelmä on positiivisella feedbackilla toimiva, kun MMP:tä alkaa  kehittyä ne  lisäävät  MMPentsyymejä) "Mitä enemmä'n MMP:tä, sitä enemmän MMP:tä"
Mikä on Flt3 reseptorin ligandin  rooli reumanivelessä?
 Se varustaa paikalle myeloisia progeniittorisoluja läheisestä luuytimestä  kemotaktisesti ja stimuloi niitä proliferoitumaan ja differentioitumaan. Lisäksi Flt3- ligandi nivelessä  pitää yllä osteoklastien erilaistumista.

Entä itse reseptori?  Flt3, Miten se on paikanpäällä?
Ensinnäkin sen geeni on  genomisessa kromosomissa  13.
Tämä fms-kaltainen tyrosiinikinaasi 3 (Flt3) on sellainen reseptori, joka esiintyy tavallisessa kantasoluprogeniittorissa  ja se on kriittisen tärkeä reseptori hematopoieesissa, solujen proliferaation säätelyssä ja erilaistumisessa.

Kasvutekijä Flt3 aktivoituu, jos siihen tulee liukoista ligandia, Flt3-L, mikä johtaa multipotenttien kantasolujen ja lymfoidisten progeniittorisolujen erilaistumiseen.

Ligandi  (Flt3-L) on  se homeostaattinen kasvutekijä, mikä toimii periferiassa  erilaistavana  tekijänä  dendriittisoluille . Tällaiset ominaisuudet  ovat saattaneet tutkijaryhmän paneutumaan syvällisemmin Flt3 (geenituotteen) ja Flt3-Ligandin järjstelmään.   Varsinkin reumataudissa  kasvutekijän Flt3-L rooli on puituna.

Päivitystä 19.4. 2014



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar