Etiketter

onsdag 12 mars 2014

Onko yhteistä nimittäjää surviviinilla ja TIMP-1:llä Löytyy STAT3 välitteisyys. Lisätieto TIMP1 geenistä

http://ajcp.ascpjournals.org/content/127/5/770.full.pd

Tämä ylläoleva  artikkeli selvittelee anaplastista  suurisoluista lymfomaa (ACLC) . Siinä ilmenee  tuumoreille tavallinen aktivoiva kinaasi ALK. Kuitenkaan se  kinaasi ei korreloi surviviiniin.  Mutta nythän on löydetty kinaasij joka korreloi: ( Kts. se uusi väitöskirja).

Kuitenkin tuosta ylläolevasta lähteestä löytyy surviviinista olennaista tietoa:
SURVIVIINI  on normaali proteiini  sikiökehityksen aikana proliferoituvissa soluissa  ja kuuluu apoptoosia estäviin proteiineihin. Mutta  differentioituneissa aikuissoluissa sitä ei pitäisi olla.
 Surviviini on  STAT3- tekijän kohdemolekyylejä  (kuten myös TIMP-1 metalloproteinaasien inhibiittorimolekyyli).

Erityistä on että jos TIMP-1 säätyy ylös , se on  antiapoptoottinen ja kasvua edistävä ja sitä havaitaan monissa tuumoreissa ja se on prognostisesti  epäedullinen löytö. .Sitä on stroomassa.

Siis jos nämä molemmat STAT3 välitteiset  ovat säätyneinä ylös,  seuraa   seka solun ja tuman puoella, että stroomassa  antiapoptoottisuudesta ja kasvua edistävästä vaikutuksesta tumorööttistä kasvua.

SURVIVIINI  on  molekyyli joka pystyy sukkuloimaan sytoplasman ja tuman välillä, se on ns. nuclear shuttle protein. omine  expost- import tahteineen.  Sen rakenne  on tosi viehättävän näköinen, kuin jokin vieteri.

Jos merkataan pSTAT ja mitataan, on havaittu että  sen pitoisuus korreloi surviviinin pitoisuuteen.

Anaplastisessa lymfoomassa  on useat signalointitiet  menneet säätelyltään epäkuntoon ja sitten myös  vaikuttuu monet alavirran kohdemolekyylit  apotoosin kontrollijärjestelmässä ja solukasvun kontrollijärjestelmässä kuten  bcl-xL, bcl-2, kaspaasi3, sykliiniD3, c-myc. Mcl-1, sytokiinisignaaliensuppressori3 ja surviviini onkogeenien joukossa. 

Otin siteerauksen TIMP1:n  geenikartasta, kun huomasin  että TIMP-1 on vain X- kromosomissa, kun taas Survivin on  somaatisessa kromosomissa 17.

 Entrez Gene summary for TIMP1 Gene:



This gene belongs to the TIMP gene family. The proteins encoded by this gene family are natural inhibitors of the matrix metalloproteinases (MMPs), a group of peptidases involved in degradation of the extracellular matrix. In addition to its inhibitory role against most of the known MMPs, the encoded protein is able to promote cell proliferation in a wide range of cell types, and may also have an anti-apoptotic function. Transcription of this gene is highly inducible in response to many cytokines and hormones. In addition, the expression from some but not all inactive X chromosomes suggests that this gene inactivation is polymorphic in human females. This gene is located within intron 6 of the synapsin I gene and is transcribed in the opposite direction. (provided by RefSeq, Jul 2008)

GeneCards Summary for TIMP1 Gene: 
TIMP1 (TIMP metallopeptidase inhibitor 1) is a protein-coding gene. Diseases associated with TIMP1 include lymphoma, large-cell, immunoblastic, and oral submucous fibrosis, and among its related super-pathways are Inhibition of Matrix Metalloproteinases and Rac1 Pathway. GO annotations related to this gene include metalloendopeptidase inhibitor activity and metal ion binding. An important paralog of this gene is TIMP4.

UniProtKB/Swiss-Prot: TIMP1_HUMAN, P01033
Function: Complexes with metalloproteinases (such as collagenases) and irreversibly inactivates them by binding to their catalytic zinc cofactor. Also mediates erythropoiesis in vitro; but, unlike IL-3, it is species-specific, stimulating the growth and differentiation of only human and murine erythroid progenitors. Known to act on MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-7, MMP-8, MMP-9, MMP-10, MMP-11, MMP-12, MMP-13 and MMP-16. Does not act on MMP-14

Päivitysät 18.4. 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar